Снимка PexelsИма вече ужилени от нов вид телефонна измама, която напомпва

...
Снимка PexelsИма вече ужилени от нов вид телефонна измама, която напомпва
Коментари Харесай

Зрители на NOVA: Не вдигайте на повиквания от Малдивите, трупат огромни сметки

Снимка Pexels

Има към този момент ужилени от нов тип телефонна машинация, която „ напомпва ” сметката ни в пъти. За това алармираха фенове на NOVA, получили пропуснати повиквания от Малдивите. Нетипичният трафик е засечен в края на януари и началото на февруари. Колко ни коства една минута от другоземен остров, в случай че върнем на позвъняването?

През последните дни за измамата предизвестиха десетки консуматори в обществените мрежи. Всички те са получили пропуснати повиквания от екзотични страни. Този път позвъняванията най-често идват от Малдивите, Алжир, Конго и Науру. Aко върнете позвъняването, това може да ви коства доста.

Последните случаи са регистрирани сред 28 януари и 2 февруари. След сигнал за нехарактерен трафик от номера с кода на Малдивите. Атаката е по метода на „ пропуснатото повикване ”, а непознатият номер позвънява единствено един път. Такива сигнали получават и в Комисията за контролиране на известията.

„ Обратното позвъняване постоянно е ориентирано или към номер с добавена стойност, или към интернационален диалог с по-висока цена. Обикновено се употребяват по-екзотични дестинации с оглед по-високото тарифиране. Целта е да се получат оптимален брой противоположни позвънявания, които се таксуват за машинация и корист. Специално за Малдивите тарифирането стартира от 1.99 лева./мин. и може за предплатена карта да доближи 2.40 лева./минута ”, изясни Тинка Капитанова от Комисията за контролиране на известията.

„ Те чакат вие да се обадите, тъй като по този начин давате вашето единодушие от вашата сметка да напусне несъмнено количество пари, свързани с този телефонен диалог ”, добави специалистът по осведомителна сигурност Борислав Сестримски.

Номерата, които се прозвъняват, се избират от програмен продукт на инцидентен принцип, разкриват специалистите. Обажданията най-често са от изцяло елементарен номер и потребителите мъчно могат да разпознаят, че зад него се крие импулсен телефон, предизвестяват от „ Активни консуматори ”. Така единствено за минута може да платим 7-8 лева

Мобилните оператори у нас реагират стремително на всеки опит за измами с трупане на импулси от непознати номера. Те наблюдават със специфични софтуери всеки нехарактерен трафик, изключително при позвънявания от екзотични страни.

За да не попаднем в клопката от Комисията за контролиране на известията поучават преди да върнем позвъняването да проверим номера в интернет и в случай че се постанова, да попитаме мобилния оператор. Телекомите също поучават клиентите си да не връщат на повиквания от екзотични острови, изключително в случай че нямат познати там.

Схемата с трупане на импулси от съмнителни номера не е нова, само че измамниците стават все по-изобретателни, разкриват специалистите. Държавите, от които се звъни, се сменят непрестанно, а достигането до уредниците е съвсем невероятно.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР